dinsdag 27 januari 2009

Ook nationalisatie banken in Amerika?

De Amerikaanse regering staat voor een moeilijke keuze. De financiële sector moet opnieuw een helpende hand toegestoken worden. Er wordt nu nog veel gepraat over het oprichten van een 'bad bank', die de slechte leningen van banken moet overnemen. Maar in dat geval wordt de Amerikaanse belastingbetaler weer de dupe van het financiële risico dat banken in het verleden hebben genomen.

Een andere optie is nationalisatie van banken, of het gedeeltelijk nationaliseren van banken. Dit is een betere optie, omdat de belastingbetaler dan ook profiteert van de eventuele winsten die banken misschien in de nabije toekomst nog gaan maken. Daarnaast kan de Amerikaanse overheid dan ook invloed uitoefenen op het beleid van banken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eisen dat bepaalde directeuren en managementleden onstlagen worden. Mogelijk kunnen ze banken er dan ook toe dwingen om geld uit te lenen aan bedrijven, zoals dat in Nederland gebeurd is bij ING.

Maar nationalisatie is een vies woord in Amerika. Ik zie de krantenkoppen al voor me: 'Obama is a communist'. Daarom zal de Amerikaanse overheid alles doen om het woord nationalisatie te vermijden. Maar ik denk dat ze er niet onderuit kunnen om een meerderheidsbelang in verschillende banken te nemen. Het wordt alleen nog moeilijk om deze boodschap aan rechts Amerika te verkopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten